Belediye Başkanı Semih Şahin, göreve gelir gelmez geçmiş Belediye dönemlerine ait 300 ve üzerinde yolsuzluk dosyası belirledikleri açıklamasında bulunmuş ancak herhangi bir dosyayı açıklayamamıştı.
Ceza hukukçularıyla yapmış olduğumuz görüşmeler ve araştırmalar ışığında Başkan Şahin’in iddia ettiği gibi dosyalar şayet var ise bununla ilgili olarak suç duyurusunda bulunması gerektiği yönündeyken, suç duyurusunda bulunmaması sebebiyle de TCK 279. Maddesine göre 6 ay ila 2 yıl arasında ceza alması anlamına geliyor.
İddianamenin binlerce sayfa olabileceği ve uzun bir yargılama sürecinin yaşanacağını öne süren ceza hukukçuları “şayet 300 dosya iddiası yalan ise Başkan Şahin’in TCK’nın ilgili maddeleriyle yargılanması gerektiğinin altını çizdiler.”
Ceza hukukçuları yapmış oldukları yorumlarda söz konusu siyasetçinin, karar merci ve yetkili olması hususları dikkate alınarak ve iddianamede yer alacak her bir dosya için ayrı ayrı ele alınıp içtima yapılması halinde TCK’ya göre 600 yıl ila 1000 yıl arasında ceza almasının kuvvetle muhtemeldir dediler.
TCK 279. madde
Kamu Görevlisinin Suçu Bildirmemesi Suçunun Yaptırımı
Maddenin 1. fıkrası hükmüne göre, kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- fıkrada ise, suçun,adli kolluk görevini yapan kişi tarafından işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek cezanın yarı oranında artırılması öngörülmüştür.
Kamu Görevlisinin Suçu Bildirmemesi Suçunda Kovuşturma Ve Görevli Mahkeme
Suçun kovuşturulması şikayet koşuluna bağlı değildir. Kamu Görevlisi tarafından göreviyle bağlantılı olarak öğrenilen bir suçun yetkili makamlara bildirilmemesi eylemi, “kanun dairesinde kendilerinden istenen adliye ile ilgili görev veya işler”de… ihmalde bulunma niteliği taşıdığından CMK’nm 161/5’inci maddesi uyarınca doğrudan Cumhuriyet Savcılığınca soruşturulur. Vali ve kaymakamlar hakkında 4483 sayılı memurlar ve diğer kamu görevlilerin yargılanması hakkında kanun hükümleri, en üst dereceli kolluk amirleri hakkında ise hakimlerin görevlerinden dolayı tabi oldukları yargılama usulü uygulanır.
Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 10. maddesi uyarınca yargılamayı yapmakla görevli mahkeme sulh ceza mahkemesidir.